Naslovnica Biznis Cijene nafte najniže od januara

Cijene nafte najniže od januara

Cijene nafte su nastavile danas pad, drugu sesiju zaredom, zbog straha od smanjenja tražnje za gorivom usljed očekivane globalne recesije izazvane povećanjem svjetskih kamatnih stopa i jačanjem američkog dolara koji ograničava mogućnost kupovina nafte potrošačima koji posjeduju druge valute.
Evropska nafta Brent za novembarsku isporuku (futures ugovori) pala je za 1,24 dolara ili za 1,44 posto, na 84,91 dolar po barelu, prema posljednjim raspoloživim podacima sa portala oilprice.com koji prati cijene na tržištu u realnom vremenu.

Futures američke nafte WTI, takođe za isporuku u novembru, potonuli su za 1,32 dolara ili za 1,68 odsto, na 77,42 dolara za barel.

Cijene oba tipa nafte su se u petak sunovratile za oko 5,0 procenata na najniži nivo od januara ove godine, prenosi Reuters.

Rast dolara, koji je danas dostigao nov 20-godišnji maksimum prema korpi vodećih valuta, ima tendenciju da suzbije potražnju za naftom jer kupci koji koriste druge valute moraju da potroše više novca kako bi nabavili dolare za plaćanje “crnog zlata” koje se trguje u američkoj valuti.

Centralne banke u brojnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države koje su jedan od najvećih svjetskih potrošača sirove nafte, podigle su prošle nedjelje refertne kamatne stope kako bi obuzdale rast inflacije, što je dovelo do zabrinutosti na tržištima da bi pooštravanje uslova zaduživanja moglo da izazove usporavanje privrede.

Pažnja tržišnih aktera se okreće sada prema onom što bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici predvođeni Rusijom, odnosno alijansa nazvana OPEK+, mogla da uradi na sastanku 5. oktobra, nakon što su se na posljednjoj sjednici dogovorili da skromno smanje proizvodnju.

Budući da OPEK+ proizvodi znatno ispod svoje ciljane proizvodnje, svako novo najavljeno smanjenje pumpanja možda neće imati mnogo uticaja na ponudu, ocjenjuje britanska agencija.

Podaci objavljeni prošle nedjelje pokazali su da je grupa OPEK+ u avgustu podbacila targetirani nivo proizvodnje za 3,58 miliona barela dnevno, što je veći podbačaj nego u julu.