Naslovnica BiH Klub SDP BiH: Poništiti odluku ministrice Milićević, udar na privrednike težak desetine...

Klub SDP BiH: Poništiti odluku ministrice Milićević, udar na privrednike težak desetine miliona KM

Klub zastupnika SDP-a BiH uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH održao je press konferenciju povodom novog udara na privrednike.

Naime, Vlada FBiH uvodi novi Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa u FBiH prema kojem bi privrednici morali kupiti nove fiskalne kase. Damir Mašić kazao je da se ponovo zaobilazi Parlament FBIH u donošenju odluka.
“Ne može se premijer Fadil Novalić, niti stranke koje su većina kriti iza toga da ministrica Jelka Milićević sama odgovara. Fadil Novalić ne treba da šuti kao ni SDA i pozivamo ih ovom prilikom da ponište odluku ministrice”, potcrtao je Damir Mašić.

Elvir Karajbić kazao je da se mali broj firmi bavi proizvodnjom fiskalnih kasa i to bliskih SDA i HDZ BiH te da se na ovaj način pokušava uzeti novac od privrede.

Irfan Čengić je podsjetio da je Milićević pokušala zakonom uvesti nove fiskalne uređaje, ali da nije prošlo na Parlamentu.

“Ona je zato donijela Pravilnik kojim se naređuje privrednicima da zamijene kase. Ovo nije trošak koji ide državi, ovo je trošak koji ide privrednicima”, kaže Čengić.

Za razliku od FBiH, u entitetu RS počela je softverska fiskalizacija koja je povoljnija od fiskalnih uređaja.