Naslovnica BiH Najpoželjnije zanimanje u BiH

Najpoželjnije zanimanje u BiH

Odavno je poznato da je u Bosni i Hercegovini najpoželjnije zanimanje biti političar. Dok radnici od svoje minimalne mjesečne plate jedva spajaju kraj s krajem, oni koji odlučuju o iznosu radničkih plata imaju višestruko veća primanja. Tačnije, za mjesec priskrbe i šest minimalnih radničkih plata, piše Federalna.ba.

Da je politika postala unosan posao, nije novost. Enormno visoke plate, skupi automobili, pogodnosti i olakšice u svim sferama sastavni su dio života gotovo svakog političara u BiH. Daleko od surove realnosti s kojom su suočeni građani BiH dok se svakodnevno bore za egzistenciju, primanja političara u državnom i federalnom parlamentu mjere se u milionima.

“Najviše plate imaju državni parlamentarci. Te plate iznose i do 5.000 KM mjesečno, s tim da moram napomenuti da, osim plata, državni parlamentarci imaju i druge vrste naknada – topli obrok, naknadu na prevoz, naknadu za odvojeni život. Tako da ta njihova primanja, kod nekih parlamentaraca iznosi oko 6.000 KM mjesečno”, kaže novinarka CIN-a Jasna Fetahović i ističe kako je Željko Komšić imao platu oko 5.300 KM, Šefik Džaferović oko 5.600 KM, a Milorad Dodik 5.300 KM.
Dakle, nekoliko hiljada bez naknada. Pa je ponekad teško sabrati sve.

“Koliko ja imam? Četiri i nešto. Oko četiri i nešto. Da li je bruto ili neto, nemam pojma”, kazao je Dodik.

Zvanični podaci, ipak, pokazuju više. Do 2019. godine tačan iznos nije bio poznat pod izgovorom da je to privatna stvar, a onda odlukom Suda BiH morali su dostaviti podatke o plati na uvid javnosti. Svaki član Predsjedništva BiH prima platu višu od 5.000 maraka, bez naknada. Pitamo se jesu li te plate radom opravdane.
“Naravno da nije opravdano, ali to je samo još jedna manifestacija potpune političke neodgovornosti nosilaca političke moći u zemlji. Kada pogledate, zapravo, njihove rezultate, odnosno ono po čemu bi trebalo biti vrednovanje njihovog rada, doći ćete do jednostavnog zaključka da oni ne ispunjavaju ni minimalne kriterije”, kaže Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Trasparency internationala BiH.

Šef Stručne službe SSSBiH Adis Kečo ističe kako se u Parlamentu FBiH i državnom parlamentu zarađuju velike svote novca – za posao koji, kako kaže, i nije odrađen u onoj količini koliko se očekivalo.
Potrošačka korpa sve je skuplja, a trenutno iznosi više od 2000 maraka. U Federaciji BiH najniža zakonski garantovana plata za 2022. godinu iznosi 543, dok u RS-u iznosi 590 maraka. Dakle, minimalac ne može pokriti ni osnovne životne potrebe. Za život dostojan čovjeka potrebno je više.

“Savez samostalnih sindikata je uputio inicijativu, zajedno sa šefovima klubova političkih partija u Zastupničkom domu, kojom tražimo da minimalna plata u FBiH iznosi 1.000 KM”, napominje Kečo.

S druge strane, realnost je težak život. Barem onih čijom zaslugom političari imaju priliku svakog mjeseca puniti džepove velikim platama – za građane nedostižnim. Činjenica da političari na državnom i entitetskom nivou mjesečno zarade šest ili čak sedam puta više u odnosu na radnike, za građane je, kažu, sramotna.
Za još jedan mandat, političari su, praksa je pokazala, spremni učiniti sve. Obećani rad u interesu naroda vrlo često po dolasku na funkciju biva zamijenjen ličnim. Podignute ruke samo onda kada odlučuju o povećanju svoje plate, za građane malo i nedovoljno.