Naslovnica BiH Postignut dogovor s rudarima

Postignut dogovor s rudarima

Gradski pravobranilac Zenice Zlatko Osmanović i direktor Rudnika Zenica Nisvet Vrškić postigli su danas dogovor o deblokadi računa Rudnika Zenica, čime su se stekli uslovi za prekid štrajka zeničkih rudara, koji od jučerašnje druge smjene odbijaju sići u jamu.

Rudnik je Gradu za naknadu za korištenje građevinskog zemljišta dužan ukupno oko tri miliona, ali je deblokada uslijedila zbog potraživanja od milion KM, zbog čega rudarima nije mogla biti isplaćena naknada za topli obrok za mjesec novembar pa su se jučer odlučili na štrajk.

-Sve je dovogoreno i u toku dana prema banci bi trebala otići odluka iz Gradske uprave, nakon čega će nam biti deblokiran račun. Dogovorili smo se da nastavimo redovno izmirivati obaveze po Sporazumu o isplati duga na rate, a da ovih oko 130.000 KM, koliko nismo platili u protekla 2,5 mjeseca, izmirimo što prije budemo mogli – kaže direktor Rudnika Vrškić.

On dodaje da sada ide na sastanak sa Sindikatom Rudnika, na kojem će razgovarati o prekidu obustave rada te povratku na posao u današnjoj drugoj smjeni.