Naslovnica Globus Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta

Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta

Datum i mjesto sprovoda bit će objavljeni u idućim satima.

Predsjednik Evropskog parlamenta, italijanski socijaldemokrat David Sassoli, preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak u Italiji, u 65. godini, objavio je njegov glasnogovornik.

“David Sassoli preminuo je 11. januara u 1:15 ujutro u CRO (onkološki referentni centar) u Avianu, Italija, (sjeverno od Venecije), gdje je bio hospitaliziran” od kraja decembra, objavio je na Twitteru Roberto Cuillo, glasnogovornik Davida Sassolija.

“Datum i mjesto sprovoda bit će objavljeni u idućim satima”, dodao je.

‘Ozbiljne komplikacije’
U ponedjeljak poslijepodne, njegov glasnogovornik objavio je hospitalizaciju predsjednika Evropskog parlamenta od kraja decembra “slijedom ozbiljnih komplikacija zbog disfunkcije imunološkog sustava” te otkazivanje njegovih službenih aktivnosti, podsjeća AFP.

Budući da je u prošlosti bolovao od leukemije, Sassoli je ove jeseni već bio hospitaliziran zbog upale pluća zbog koje je nekoliko sedmica bio udaljen od Evropskog parlamenta.
Bivši novinar, voditelj televizijskih vijesti u Italiji prije nego što se okrenuo politici, David Sassoli bio je na čelu parlamenta u Strasbourgu od 2019. Mandat mu je završio ovog mjeseca, na polovici mandata petogodišnjeg zakonodavnog tijela.

Izbori za njegovog nasljednika trenutno su zakazani za 18. januara, piše Hina.

Njegova skupina, Socijaldemokrati (S&D), druga politička snaga u Evropskom parlamentu, odustala je sredinom decembra od predstavljanja svog kandidata, otvarajući put za izbor kandidatkinje Evropske pučke stranke EPP (desno), sadašnje prve potpredsjednice parlamenta, Maltežanke Roberte Metsole.