Naslovnica BiH STIGLE KRITIKE SDA: Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije

STIGLE KRITIKE SDA: Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom sastanka ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, u kojem navodi da je vanjska politika isključiva ustavna nadležnost države Bosne i Hercegovine te da entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu.

– Uključivanje entiteta u vođenje vanjske politike na način na koji je to sastankom u Banjoj Luci sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom učinio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, djelovanje je izvan Ustava i zakona – navodi se u saopćenju.

SDA smatra kako je, “omogućavanjem predsjedniku jednog bh. entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju vanjske politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu vanjskih poslova, Konaković je ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine”.

– Pri tome je olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao Putina, organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno za ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu – upozoravaju iz SDA.

Iako je, kako iz ove stranke navode, Konaković imao namjeru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsjednika, “Dodik je jasno stavio do znanja da je riječ o sastanku predsjednika entiteta RS sa ministrom vanjskih poslova”.

– Tome svjedoče njegove izjave, mjesto održavanja sastanka i sam protokol. Dakle, nije to bio sastanak dva stranačka čelnika, već susret kojim je Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije – navodi se u saopćenju/reagiranju SDA.