Naslovnica Lifestyle Stručnjaci otkrili koji je najzdraviji sir, ali i koji treba da izbjegavate

Stručnjaci otkrili koji je najzdraviji sir, ali i koji treba da izbjegavate

Sir je vrlo popularna namirnica širom svijeta, no pitanje je koliko je zdravo konzumirati ga.

Prednosti sira

Sir je bogat proteinima, kalcijumom, vitaminima i esencijalnim aminokiselinama, ali je i kaloričan pa može da bude bogat mastima i natrijumom.

“Ako uživate u siru i volite ga, može biti dobar izvor proteina i kalcijuma. Samo treba da pazite da ga prejterano ne konzumirate jer se kalorije brzo mogu nagomilati”, kaže nutricionistkinja Lourdes Castro Mortillaro za CNN.

Protein u siru je dobra alternativa proteinima iz mesa jer je još uvijek životinjskog porijekla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje je tijelu potrebno, a ne može ih sintetisati samo, prema Castro Mortillaro.

Međutim, kao i u svemu vezanom za ishranu, ukupna ravnoteža hrane koju jedete svakodnevno trebalo bi da odredi koliko sira konzumirate, objasnila je Castro Mortillaro.

Koji sir je najzdraviji

Koji sir je najzdraviji? Odgovor zavisi od vašeg tijela i njegovih potreba, ali evo nekoliko savjeta stručnjaka.

1. Rikota

I Castro Mortillaro i nutricionistica Emily Martorano smatraju da je rikota najzdraviji sir.

Ime sira znači “kuhana ponovo”, a Castro Mortillaro objašnjava da se autentična rikota proizvodi tretiranjem surutke koja ostane nakon što se mleko (poput ovčjeg mlijeka) zgruša kako bi se proizveo sir.

Rikota ima visoku koncentraciju surutke proteina, koji se lako apsorbuje u tijelu.

“Sirutkasti protein je jedan od najapsorptivniji oblika proteina i sadrži širok raspon aminokiselina”, kaže Martorano. “Stoga je ovo najbolja opcija za one koji žele da grade mišiće, snagu, ali istovremeno da gube masnoću i kilograme”, dodala je.

2. Tvrdi sir

Castro Mortillaro vjeruje da su tvrdi sirevi poput parmezana, pekorina ili gaude takođe među najzdravijim opcijama, kad se umjereno konzumiraju.

Zbog manje vode i veće koncentracije, “tvrdi sirevi biće bogatiji kalcijumom i verovatno ćete biti siti s manjom količinom, pa vjerovatno nećete pretjerati”, kaže ona.

Međutim, budući da su koncentrisani, tvrdi sirevi takođe mogu da imaju više natrijuma od mekših sireva. Ako ste skloni visokom krvnom pritisku ili treba da kontrolišete unos natrijuma, vjerovatno bi bilo bolje da birate mekši sir, kaže Castro Mortillaro.

Savjet: Izbjegavajte prerađene sireve

Ako je moguće, izbjegavajte visoko prerađene sireve poput onih u konzervi, pojedinačno zamotanih kriški.

“Sir u tubi, američki sir, čak i kremasti sir, pružaju minimalne količine proteina uz mnogo veći udio masti i natrijuma”, kaže Martorano.

Neki prerađeni sirevi čak nisu tehnički klasifikovani kao “sir” prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, već kao “prerađeni proizvodi od sira” zavisno od sadržaja stvarnog sira i drugih sastojaka.

“Uvijek je bolje sveže”, prema Martorano.

Kad je riječ o siru, umerenost je ključna. Bolje je da ga koristite kao dodatak jelima, nego da vam on bude samostalni obrok.

“Umjesto da sir koristite kao glavni izvor hranjivih materija, on je zapravo prilog”, rekla je Martorano za CNN. “Ako sir kombinujete s nečim drugim – povrćem, cjelovitim zrnima – to će ga učiniti zadovoljavajućim, punim obrokom”, objasnila je.