Naslovnica Globus Suzavac iz devedesetih na protestima u Beogradu

Suzavac iz devedesetih na protestima u Beogradu

Na protestima koji su u Beogradu počeli 7. jula zbog najave pooštravanja epidemioloških mjera, policija je na demonstrante ispaljivala suzavac koji je proizveden devedesete godine, što je izazvalo uznemirenost i osude građana i pojedinih opozicionih stranaka. Sve se događalo u jeku pandemije korona virusa, kada u Srbiji svakodnevno raste broj zaraženih i umrlih.

U rastjerivanju okupljenih ispred zgrade Skupštine Srbije i okršajima sa grupama demonstranata u centru Beograda 7., 8. i 10. jula ispaljen je veliki broj patrona suzavca koje su se mogle ponaći na ulicama i po završetku višesatnih sukoba.

Reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) zabilježili su one sa oznakama “Metak 38mm MN-01 CS”.

“Metak 38 milimetara je standardni kalibar za puške koje vidite u rukama policajaca koji ih ispaljuju, a CS je oznaka nadraživca”, kaže za RSE vojni analitičar Aleksandar Radić.

Kao godine proizvodnje na nekim patronama je upisana 2012. godina, a neke su proizvedene prije trideset godina.

Bez odgovora policije i proizvođača
Pretragom fotografija patrona, RSE je ovaj tip pronašao u ponudi kompanije “Trayal” iz Kruševca koja se duže od vijeka, pored ostalog, bavi proizvodnjom eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, “namijenjenih individualnoj i kolektivnoj zaštiti”.

Iz ove kompanije nisu odgovorili na pitanje RSE da li su oni proizvođači suzavca koji je policija ispaljivala na protestima u Beogradu.

U opisu proizvoda pod nazivom “hemijski metak za neutralisanje MN-01”, na sajtu “Trayala” navodi se da je ovo “pirotehničko sredstvo namijenjeno za privremeno onesposobljavanje nezaštićenog ljudstva na otvorenom i zatvorenom prostoru”.

“Kod nezaštićenog ljudstva se javlja jak nadražaj, peckanje očiju i sluzokože, jako suzenje, nemogućnost gledanja, kašalj, otežano disanje i gušenje čime se kod izloženog ljudstva bitno umanjuju fizičke i psihičke aktivnosti”, navodi se u opisu proizvoda na sajtu kompanije “Trayal”.

Rok upotrebe pet godina?
U tehničkim karakteristikama navodi se da je rok upotrebe suzavca pet godina, odnosno da ga je “najbolje upotrijebiti” u tom periodu.

Iz ove kompanije nisu odgovorili ni na pitanje RSE šta se sa sastavom i njegovim efektima događa kada je rok prekoračen 30 godina.

Odgovori nisu stigli ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na čiju je adresu RSE poslao i pitanje da li toliko star suzavac može imati posljedice po zdravlje ljudi.

(RSE / Visocki.info)