Naslovnica Globus Svećenici silovali stotine djece s posebnim potrebama

Svećenici silovali stotine djece s posebnim potrebama

Vlasti na Novom Zelandu utvrdile su stotine prijava zlostavljanja od strane katoličkih svećenika. Optužbe, koje sežu desetljećima unatrag, svjedoče o raširenosti seksualnog i drugog zlostavljanja unutar Katoličke crkve. New York Times piše kako su prijave o zlostavljanju podnesene protiv stotina pripadnika Katoličke crkve na Novom Zelandu. Između 1950. i 2021. nabrojano je 1680 prijava vezanih uz zlostavljanje od strane pripadnika Katoličke crkve. Sumnja se kako je to samo vrh goleme sante leda.

Optužbe su podignute protiv 14 posto cjelokupnog svećenstva na Novom Zelandu, većinom između 1960. i 1980., a većina slučajeva zlostavljanja bila je nad djecom u obrazovnim i drugim ustanovama pod nadzorom crkve. Više od polovice svih prijavljenih zlostavljanja uključivalo je seksualno ozljeđivanje ili druga fizička, emocionalna ili psihička zlostavljanja.

“Nemamo mehanizam za provjeru točnosti tih brojeva. Ne možemo potvrditi što je stavljeno ili izostavljeno”, rekao je Christopher Longhurst, nacionalni vođa Mreže preživjelih zlostavljanih od strane svećenika. Većina članova grupe, rekao je, nije službeno prijavila svoje zlostavljanje.

Prema vlastitim procjenama grupe, na svaku zaprimljenu pritužbu između šest do deset ljudi imalo je slično iskustvo, ali nikada nisu uložili pritužbu.U 1296 slučajeva, optuženi su imenovali osobu prilikom prijavljivanja zlostavljanja. U jednom slučaju, 74 optužbe za zlostavljanje podnesene su protiv iste osobe, navode brojke.
Oko 14 posto svih dokumentiranih prijava bilo je povezano s Marylands Special School i Hebron Trustom, dvije ustanove u Christchurchu za mlade s posebnim potrebama ili one iz rizičnih društvenih skupina.

Dužnosnik Katoličke crkve John Dew rekao je da je statistika o zlostavljanju “užasna” i “nešto čega se duboko srame”. “Čvrsto se nadam da će nam ovakve činjenice pomoći da se suočimo s tužnom stvarnošću. Crkva će iz toga učiti i potvrditi svoju predanost djelu zaštite”, kaže Dew.

Dva novozelandska svećenika, Rodger Moloney i Bernard McGrath, već su osuđeni za zlostavljanje djece u Marylands Special School i Hebron Trustu.

Objava rezultata istrage dolazi u vrijeme kada zemlje diljem svijeta istražuju navode o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi. Nezavisna komisija u Francuskoj prošle je godine procijenila da je više od 200.000 maloljetnika u proteklih sedam desetljeća bilo seksualno zlostavljano i u mnogim slučajevima ušutkano kada su govorili o svojim iskustvima.

U Australiji je slična komisija 2017. utvrdila epidemiju seksualnog zlostavljanja djece i pozvala rimokatoličke dužnosnike da ukinu obvezni celibat za svećenike.
Rad novozelandske kraljevske istražne komisije, koji je započeo 2018., nastavit će se javnim saslušanjem koje će započeti sljedeći tjedan, a saslušat će izvještaji onih koji kažu da su doživjeli zlostavljanje pod paskom Katoličke crkve. Očekuje se da će povjerenstvo do sljedeće godine dostaviti cjelovito izvješće.

Podsjetimo, prošle godine objavljene su mučne priče o zlostavljanju djece u novozelandskim crkvama i ustanovama.

U izvješću se pokazuje da su vjerojatno najviše stradala autohtona maorska djeca, jer su 81 posto djece zlostavljane u ustanovama skrbi Maori. Od ukupnog broja djece koja su smještena u ustanovama skrbi 69 posto su maorska djeca.

Rečeno je da su neke vjerske ustanove nastojale seksualnim i fizičkim zlostavljanjem “očistiti” kulturni identitet Maora koji su u ustanovama skrbi. Tisuće Maora prosvjedovale su prošle godine širom Novog Zelanda pozivajući na prekid prakse odvođenja djece iz obitelji i smještanja pod državnu skrb.

Kritičari te prakse rekli su da je postupak rasistički usmjeren protiv Maora i da je nasljeđe kolonizacije. Susjedna Australija objavila je nacionalnu ispriku 2017. godine, nakon što je petogodišnja istraga seksualnog zlostavljanja djece otkrila tisuće slučajeva seksualnih prijestupa uglavnom počinjenih u vjerskim i državnim institucijama.