Naslovnica Globus Trump smanjio broj izbjeglica koji smiju ući u SAD

Trump smanjio broj izbjeglica koji smiju ući u SAD

Američki predsjednik Donald Trump dramatično je srezao broj izbjeglica kojima je dopušteno ući u SAD na 18.000, u trenutnoj fiskalnoj godini.

Smanjenje broja “opravdano je humanitarnim razlozima ili je u nacionalnom interesu”, stoji u memorandumu koji je Trump potpisao a služba za javnost distribuirala u petak navečer.

Prema novoj politici broj ljudi iz Iraka ograničen je na 4000, a broj kojima će biti dopušten ulazak u SAD iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa na 1500.

Preostalih 12.500 ostaje za ljude koji se boje progona zbog svojih vjerskih uvjerenja, ili se odnosi na one koji potpadaju pod Američki program za prihvat izbjeglica.

To je najniža brojka od uvođenja američkog izbjegličkog programa 1980.

Limit za prošlu fiskalnu godinu bio je 30.000 ljudi.

“U središtu vanjske politike Trumpove administracije jest predanost donošenju odluka na temelju realnosti, a ne želja te postizanje optimalnih ishoda temeljenih na konkretnim činjenicama”, navodi se u izjavi američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

Tijekom 2016., posljednje godine mandata prijašnjeg predsjednika Baracka Obame, oko 85.000 izbjeglica moglo je ući u SAD.

Trump je taj broj smanjio 2017., na oko 53.000 izbjeglica, prema izvješću koje je u ožujku objavilo ministarstvo domovinske sigurnosti.

Američka vlada objavila je svoj plan potkraj rujna kazavši da će novi limit omogućiti vladi da se bavi otvorenim pitanjima na južnoj granici, koja je proglašena “kriznom”.