Naslovnica Top vijesti Angela Merkel danas na sastanku s Inzkom i Schmidtom

Angela Merkel danas na sastanku s Inzkom i Schmidtom

Sastanak njemačke kancelarke s novim i prethodnim visokim predstavnikom međunarodne zajednice događa se u trenutku velikih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini.
Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u srijedu u svom uredu u Berlinu s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i njegovim prethodnikom Valentinom Inzkom.

Tema razgovora bit će stanje u Bosni i Hercegovini, a posebno reforme, saopćeno je ranije iz Ureda njemačke kancelarke.

Sastanak njemačke kancelarke sa Schmidtom i Inzkom događa se u trenutku velikih političkih tenzija u Bosni i Hercegovini, koje su uslijedile nakon Inzkove odluke da pri završetku mandata visokog predstavnika zakonski zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca u Bosni i Hercegovini.

Za bh. entitet RS nije ‘legalan i legitiman’
Predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska odbijaju se sresti s novim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da nije “legalan i legitiman”.

Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je početkom sedmice zvanično potvrdila da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Schmidta kao novog visokog predstavnika, a sedmicu ranije to je učinila Rusija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u subotu kako je svaki susret s njemačkom kancelarkom važan, pa tako i najavljeni sa Schmidtom i Inzkom.

“Ona [Angela Merkel] time hoće da pokaže posvećenost rešavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i da pruži podršku Schmidtovim odlukama u budućnosti”, rekao je on.