Naslovnica Globus Mogherini: Kosovo mora hitno povući odluke o carinama BiH i Srbiji

Mogherini: Kosovo mora hitno povući odluke o carinama BiH i Srbiji

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini komentarisala je odluku Vlade Kosova o uvođenju carine od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Današnja odluka Vlade Kosova o povećanju carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije za 100 posto predstavlja kršenje CEFTA ugovora i pravila Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Kosova. Ova odluka dodatno pogoršava situaciju koja je uslijedila inicijalnim uvođenjem carinskih tarifa od 10 posto prošle sedmice. Kosovska vlada mora hitno povući ove odluke”, navodi se u saopćenju iz Kabineta visoke predstavnice EU-a.

Podsjetimo, Vlada Kosova je donijela odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Odluka je donesena na današnjoj sjednici kosovske Vlade na prijedlog ministra trgovine i industrije Endritha Shale.

Isti ministar u utorak je izdao naredbu kojom se zabranjuje prodaja proizvoda koji se ne odnose na Kosovo kao državu.

Početkom mjeseca, Vlada Kosova je, također na prijedlog ministra Shale, uvela zaštitne mjere koje se odnose na uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Mjere podrazumijevaju taksu od 10 odsto za sve proizvode uvezene na Kosovo kojima je država porijekla Srbija ili Bosna i Hercegovina, izuzev međunarodnih brendova proizvedenih u ove dvije zemlje.