Marketing

Evropska unija više ne može garantirati buduće članstvo za šest zemalja Zapadnog Balkana, otkrivaju četiri diplomata te interni dokument novinsokj agenciji Reuters.
Strahujući od reakcija svojih članica, Evropska unija više ne može garantirati buduće članstvo za šest zemalja Zapadnog Balkana, otkrivaju četiri diplomata te interni dokument, prenosi Hina priču Reutersa.

Neuspješno usuglašavanje izjave za samit EU i čelnika balkanskih zemalja 6. oktobra najteži je trenutak u strategiji Evropske unije prema prihvatu Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije te Sjeverne Makedonije u svoj klub.

Zastoj je nastao u vrijeme napetosti na granici između Srbije i Kosova.

U pripremi samita EU je planirao deklaraciju kojom opetuje svoje obećanje dano prije 18 godina o “nedvosmislenoj podršci evropskoj perspektivi zapadnog Balkana”, stoji u nacrtu teksta od 11. septembra u koji je uvid imala agencija Reuters.

O toj izjavi raspravljalo se u dva kruga razgovora no dogovor nije postignut, kažu diplomati.

Mnoge zapreke
Zemlje članice nisu iznijele svoja stajališta, ali poznato je da bogate sjeverne zemlje poput Danske, Francuske i Nizozemske strahuju od scenarija kakav se dogodio prebrzim prijemom Rumunjske i Bugarske 2007. godine te migracijom radnika s istoka Evrope u Britaniju što je utjecalo na negativno stajalište Britanaca prema EU.

Postoje i druge zapreke, primjerice Bugarska koja se protivi prijemu Sjeverne Makedonije dok se ne riješi spor oko jezika.

Pa čak i ako se deklaracija konačno usuglasi i prihvati, nelagoda odražava paralizu u planu Evropske unije da izgradi “krug prijatelja” od Ukrajine do Tunisa nudeći tim državama bliske veze, trgovinu i pomoć.

Umjesto toga, Kina i Rusija snažno prodiru ulaganjem i utjecajem. U januaru je Srbija postala prva evropska zemlja koja je primila kinesku vakcinu protiv COVID-a 19 za masovnu imunizaciju.

Diplomati smatraju da EU neizravno potiče napetosti u regiji s oko 20 miliona ljudi jer ti su građani sanjali o pridruživanju Uniji nakon krvavih ratova 90-ih pri raspadu Jugoslavije.

Ophodnje NATO vojnika na Kosovu
NATO-ovi vojnici pojačali su ophodnje na Kosovu u ponedjeljak blizu graničnih prijelaza koje su blokirali lokalni Srbi bijesni zbog zabrane ulaska u zemlju vozila sa srbijanskim registarskim oznakama.

Srbija ne priznaje izjavu o nezavisnosti i Kosova iz 2008. i počela je vojne vježbe na granici.

“Stanje na Balkanu se pogoršava jer u prijestolnicama EU gube interes za njih”, smatra diplomat.

EU i Sjedinjene Država pozvale su na smirivanje stanja, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen počela je u utorak trodnevni posjet šesterima državama zapadnog Balkana kako bi pokazala da je izvršno tijelo Unije i dalje predano toj regiji.

U Albaniji, prvoj od šest zemalja koje obilazi, rekla je da EU ostaje pri obećanju da “je budućnost Albanije u Uniji”.

Albanija pripada Evropskoj uniji u budućnosti i na Evropskoj uniji je da počne pregovore o članstvu, rekla je u utorak predsjednica EK-a.

“Albanska budućnost je u Evropskoj uniji”, rekla je nakon sastanka s premijerom Edijem Ramom. “Albanija je učinila sve što smo mi tražili… sada mi moramo učiniti svoje”, rekla je von der Leyen o zastoju pregovora.

“Doista sam odlučna da se to dogodi”, rekla je naznačivši da bi to moglo biti krajem godine.

Narušena vjerodostojnost EU-a
No vjerodostojnost EU-a narušena je, osobito pošto su Francuska i Nizozemska privremeno zaustavile proces proširenja prije dvije godine, a Bugarska ga sada blokira.

Kosovu i Srbiji čini se da se se Sjedinjene Države za njih prestale zanimati otkako je prije godinu dana predsjednik Donald Trump pozvao čelnike da potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, a u konačni taj dogovor je propao.

Članice koje se zauzimaju za proširenje, a među njima su Austrija, Italija, Hrvatska, Slovenija i baltičke zemlje, kritiziraju Njemačku i Francusku jer nisu pritisnule Bugarsku da odustane od svog veta, piše Reuters.

Napredak Albanije prema članstvu zaustavljen je jer je vezan uz proces proširenja Sjeverne Makedonije.

“Sve dok imate tako mnogo država članica koje iz ovog ili onog razloga vjeruju da ne treba dalje širiti EU, zbilja to nas nikamo ne vodi”, kaže John O'Brennan, stručnjak za integraciju Europske unije na Sveučilištu Maynooth u Irskoj.