Naslovnica Lifestyle Zašto odjeću ne treba sušiti na radijatoru?

Zašto odjeću ne treba sušiti na radijatoru?

Svatko se ponekad iz raznih razloga našao u situaciji da treba oprati više rublja nego što postoji sušilica pa se u zimskim mjesecima poslužio radijatorima.
Sušenje rublja na radijatoru osim toga i ubrzava proces ako se žurimo, no koliko god jednostavna opcija bila, je li dobra? Medicinski stručnjaci u Manchesteru izdali su upozorenje o opasnostima ove navike.

Znanstvenici kažu da sušenjem robe na radijatoru ljudi pomažu plijesni da buja, a ona pak može uzrokovati aspergilozu, infekcija koja nastaje udisanjem spora plijesni i utječe na respiratorni sustav, no može se proširiti bilo gdje u tijelu jer prodire u krvne žile.

Aspergiloza se liječi lijekovima ili se imunološki sustav sam izbori protiv nje, no ako imate bilo kakvu kroničnu bolest pluća, ili ste imali plućnih problema u prošlosti, ili vam je jednostavno imunitet narušen, ona može biti vrlo opasna.

“Astma je prepoznata kao problem, no nije povezana s alergijom na gljivice. Ipak, par čarapa ili ručnik na radijatoru ne moraju jako pogoršati stvari, ali sušenje na radijatoru bez otvorenog prozora može biti problem”, rekao je glasnogovornik u BBC-jevom videu.

Caroline Bloor, stručnjakinja za interijer, preporuča često provjetravanje zimi ako nemate opciju sušenja u sušilici.

“Odškrinite prozor kad god se sjetite, posebno ako koristite radijator u spavaćoj sobi za sušenje odjeće. Mokra odjeća se nikako ne bi smjela sušiti na strujnim radijatorima i grijalicama jer postoji velika opasnost od požara”, rekla je.

Možda je lakše sušiti rublje na radijatoru, no radi potencijalne opasnosti ne zaboravite provjetravati.

Također, osim što postoji opasnost od bujanja plijesni, prekrivanjem radijatora odjećom smanjit ćete kapacitet grijanja prostorije pa ćete time možda i povisiti račune.